sealy lookout visitors centre (proposal)

bruxner flora reserve

This concept was submitted in support of a Tender proposal to Council for architectural services for a proposed Visitor Centre at the Sealy Point Lookout. The stated intention of the brief is to advance and promote the ecotourism potential of the Bruxner Flora Reserve and the adjoining Ulidarra National Park.

Our thought was to position the Centre slightly off the escarpment edge at the end of the road approach axis, thereby preserving the integrity of the the existing lookout structure as an iconic object in the landscape. The location also allowed us to engage the building with the rainforest walks beyond, which are accessed from the central open breezeway portal that bisects the plan. Flanking this space to the south is the cantilevered cafe deck opening up to the expansive coastal views, and to the north the more inwardly focused interpretive centre and theatrette. The heavy recycled timber blades along the facade reference the rainforest and delineate the forest edge condition.


© Vil Brickman Architects 2011 All Rights Reserved :: Website by Giant Media :: ADMIN